Verhalen / Artistieke familie

Artistieke familie.

De Schrofer tak in Nederland kent een aantal mensen met een artistieke inslag.

  • Willem Schrofer
  • Jurriaan Schrofer
  • Annemarie Schrofer
  • Frans Schrofer
  • Gilian Schrofer
  • Janwillem Schrofer
  • Paco Schrofer

  • Willem Schrofer
    (1898 - 1968)


    Zelfportret 1948

    Het boek 'Willem Schrofer ( 1898 - 1968). Schilder, nonconformist' door Elsje Drewes kan worden besteld bij uitgever Walburg Pers, ISBN 90-5730-014-1

    "Schilderen, dat is jezelf losmaken van alle censuur en vooroordelen"

    Willem Schrofer was een markant kunstenaar wiens werk het verdient beter gekend te worden. Maar Schrofer was meer dan kunstenaar alleen. Zijn atelier was een ontmoetingsplaats voor kunstenaars, ontwerpers en schrijvers. Gedurende een 25-jarig docentschap aan de Haagse Koninklijke Academie van Beeldende Kunst verzamelde Schrofer tal van leerlingen om zich heen. Als mede-oprichter van de Haagse kunstenaarsgroep Verve gaf hij een belangrijke impuls aan het Haagse kunstcircuit. Zijn eigenzinnige visie op kunst en de veranderlijkheid van zijn karakter vinden hun weerslag in het dualisme tussen realisme en abstractie dat zijn werk kenmerkt.

    Willem Schrofer heeft als kunstenaar een ontwikkeling doorgemaakt van een neo-impressionistische werkwijze (vanaf 1917) naar een abstrakte stijl (circa 1926), van waaruit hij in de jaren vijftig weer in een realistische stijl ging werken. Opgemerkt moet worden dat Schrofer in zijn abstrakte periode ook realistische werken vervaardigde; de ene stijl sloot de andere zeker niet uit.
    Schrofer was daarnaast docent aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag gedurende de periode 1937-1963. Hij gaf daar onder andere les in portret, landschap, stilleven, kleurenleer, esthetica, typografie, reclame en doceerde het vak 'Analyse en Synthese'. Tijdens de lessen van Schrofer werd veel aandacht besteed aan de opbouw van de compositie. Een goede waarneming en het vermogen om het belangrijke van het onbelangrijke te onderscheiden waren hierbij van groot belang.
    Schrofer beperkte zich niet tot het traditionele onderwijs in stilleven, portret en landschap, maar liet zijn leerlingen ook kennis maken met moderne dichters (onder andere Van Ostayen), kleurentheorieën (waaronder die van Goethe) en via platenmateriaal met moderne kunstenaars (ondermeer Braque en Picasso). Zo kreeg Berserik in zijn eerste jaar (1939) de opdracht een stilleven te vertalen in een compositie van gekleurde bonbon papiertjes, zodat hij zich bewust werd van de principes van de moderne kunst. Dergelijke opvattingen, zoals Schrofer die uitdroeg, waren vooruitstrevend aangezien de meeste academies in die tijd nog waren georiënteerd op de Haagse School en Breitner. Ook werden door Schrofer regelmatig excursies georganiseerd en nodigde hij een aantal van zijn leerlingen uit op zijn atelier om met hen samen te werken of te discussiëren over de moderne kunst.

    Uit het blad PULCHRI (Uitgave van het Schilderkundig Genootschap Pulchri Studio), 26e jaargang nr. 1 en met foto's uit de monografie 'Willem Schrofer ( 1898 - 1968). Schilder, nonconformist' door Elsje Drewes:
    Willem Schrofer (1898-1968): non-conformist

    Artikel door Sandra Smallenburg:
    Gestileerd realisme van veelzijdige Willem Schrofer

    Reaktie van Boudewijn Büch op Willem's boek, BMIB-58:
    BüchMania InfoBulletin


    Jan van Bakel over zijn kontakt met Willem


    Jurriaan Schrofer

    Geboren in 1926 en zoon van de schilder Willem Schrofer.

    Citaat van ontwerper en toonaangevend vormgever-boekverzorger Jurriaan Schrofer : "Ontwerpen is de dubbelzinnige lofzang van en op het samenleven. De verhouding tussen de dingen, tussen de dingen en de mensen en tussen de mensen Exterieur Stadsgalerij Heerlenmensen en tussen de mensen onderling zijn voor de ontwerper de gegevens die de kiemen in zich dragen waarop hij duizend maal duizend bloemen kan laten bloeien."

    Exterieur Stadsgalerij Heerlen
    Jurriaan Schrofer (Amsterdam 1926)
    De Muzenboog, 1985


    Stamp: New Civil Law-book 1970: New Civil Law-book
    Designed by Juriaan Schrover.
    Printed by Joh.Enschede & Zonen.
    Comb.perforation 14 x 12¾.
    ( 25 ct )


    Op het internet gevonden:


    Frans Schrofer
    Frans Schrofer

    Geboren in 1956 en zoon van de schilder Willem Schrofer. Studeerde aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven. Heeft een eigen buro 'Studio Schrofer' en maakt o.a. industriele ontwerpen.

    Uit het blad VT WONEN, december 1991 nummer 12:
    Het huis van Frans Schrofer

    Uit het blad THUIS - alles voor huis en tuin, april 2000 4e jaargang:
    Frans Schrofer: internationale duizendpoot

    Uit dagblad Groot Eindhoven, 29 oktober 2003:
    Bert van der Leden, koning van de Amsterdamse clubcultuur


    Annemarie Schrofer

    Uit het blad MIDI, 12-2004:
    Over mijn werk gesproken


    Gilian Schrofer

    Zoon van Jurriaan Schrofer en geboren in 1968.

    Docent bij de masters op de Design Academie in Eindhoven. Hij werkt bij het Concrete Architectural Associates in Amsterdam en heeft samen met Rob Wagemans de Design Prijs 2003 gewonnen.

    Van het internet - 2001
    Interview Gilian Schrofer, 33

    Internet
    Aanmoedigingsprijs Interieurarchitectuur, 2002

    Uit NRC Handelsblad (internet), oktober 2004:
    Bert van der Leden, koning van de Amsterdamse clubcultuur

    Internet
    The world according to Concrete


    Janwillem Schrofer

    Studeerde organisatie-sociologie. Prof. drs. Janwillem Schrofer is sinds 1983 algemeen directeur Rijksakademie van de Beeldende Kunsten te Amsterdam en voorzitter van de jury's Prix de Rome. Hij is lid van werkgroepen en commissies waaronder Bijzondere Muntuitgiften (Ministerie van Financiën) en geeft adviezen aan overheid (provincie Zuid-Holland, Ministerie van OC en W, Raad voor Cultuur), aan kunstopleidingen en kunstenaarsinitiatieven in binnen- en buitenland, waaronder in Azië, Afrika en Latijns-Amerika.


    Paco Schrofer

    Paco studeert Product Design & Engineering in Utrecht. Zijn website laat een aantal tekeningen, foto's en gedichten zien.


    copyright © 1999-2006 Ted Schrover - all rights reserved